KARO BIO UPPDATERAR SIN PROJEKTPORTFÖLJ

STOCKHOLM, den 20 oktober 2009. Karo Bio (Reuters: KARO.ST) meddelade i dag att bolaget har uppdaterat sin portfölj av utvecklingsprojekt.

Uppdateringarna i korthet:
• ER-beta: En läkemedelskandidat har nominerats. Preklinisk utveckling inleds
• Eprotirome: En ansökan att starta en klinisk fas I-studie inlämnad till den amerikanska myndigheten FDA för att komplettera dokumentationen som behövs inför kliniska fas III-studier
• KB3305: Projektet KB3305 för behandling av typ 2-diabetes kommer inte att utvecklas vidare av Karo Bio i egen regi. Sökande efter en partner för projektet inledd. Utvärdering av andra potentiella terapiområden pågår.

Inom det uppmärksammade ER-betaprogrammet, som tidigare i höstas blev utvalt till ett av de tio mest attraktiva partnerprojekten inom neurovetenskap av analysföretaget Windhover, har Karo Bio valt en ledande substans till läkemedelskandidat. Bolaget inleder nu preklinisk utveckling. Denna process förväntas ta 12-14 månader.

”Detta är en viktig milstolpe för Karo Bio. Samtidigt fortsätter vårt arbete med att dokumentera andra uppföljningssubstanser inom detta spännande program. Vi för även diskussioner med ett antal intressenter inom ER-betaområdet”, säger Karo Bios VD Per Olof Wallström.

Det finns flera potentiella terapiområden inom vilka ER-betasubstanser kan komma att användas. Dessa omfattar CNS-relaterade sjukdomar, däribland depression, samt vissa former av cancer, smärta och inflammation.

Eprotirome, som har utvärderats i sammanlagt tre fas II-studier, är Karo Bios andra prioriterade projekt. Under hösten har bolaget avslutat en studie i Storbritannien, med syfte att se hur eprotirome tas upp i och utsöndras ur kroppen. En klinisk studie för att undersöka de farmakokinetiska egenskaperna hos en förbättrad tablett kommer att utföras det här året. Dessa studier kompletterar den kliniska dokumentationen som behövs för att inleda fas III-studier. Planeringen av fas III-programmet pågår. Samtidigt fortgår bolagets partnerdiskussioner.

Karo Bio har även tagit beslutet att inte fortsätta att utveckla KB3305 i egen regi inom typ 2-diabetes.

”Vi fick mycket positiva proof-of-principle-data från det genomförda fas I-programmet, men hårdare konkurrens och ökade krav från de regulatoriska myndigheterna inom typ 2 diabetes har tillsammans med bolagets behov att göra interna prioriteringar av sina investeringar gjort att vi har tagit detta beslut”, förklarar Per Olof Wallström.

Karo Bio söker efter en partner för projektet, samtidigt som bolaget fortsätter att analysera hur substansen kan användas för andra, specialistbetonade terapier.